\

Z grilla inaczej

Kiedy tylko zaczyna się sezon grillowy, zaczynamy szukać ciekawych i oryginalnych pomysłów na kiełbasę grillowaną. Kiełbasa z grilla może zastąpić obiad albo kolację. Ważne, aby znaleźć idealny przepis dla siebie. Warto wiedzieć, że grillować można także polską białą kiełbasę.

Przepis na grillowaną kiełbasę z czosnkiem

Składniki:

– kilka kiełbasek (w zależności od ilości osób),

– 4 duże ząbki czosnku,

– przyprawa do grilla.

Przepis:

Obierz czosnek i posiekaj go. Kiełbaski głęboko ponacinaj, posyp przyprawą, nacięcia nafaszeruj czosnkiem. Rozgrzej grill ogrodowy, ułóż kiełbaski na ruszcie. Grilluj kiełbaski przez 15 minut często obracając. Grillowane kiełbaski podawaj w towarzystwie sosów i surówek.

Przepis na grillowaną białą kiełbasę po bawarsku

Składniki:

– 8 białych kiełbas parzonych,

– szklanka jasnego piwa,

– pół główki czosnku,

– łyżeczka majeranku,

– pół łyżeczki papryki słodkiej.

Przepis:

Wymieszaj piwo z wyciśniętym czosnkiem, majerankiem i papryką. Ponacinaj kiełbaski, zanurz je w piwnej marynacie i odstaw na 3 godziny do lodówki. Rozgrzej grill ogrodowy, osączone kiełbasy ułóż na ruszcie i grilluj przez ok. 20 minut co jakiś czas obracając. Grillowane kiełbaski podawaj z pieczywem, sosami i sałatką.

Przepis na grillowaną białą kiełbasę z boczkiem i mozzarellą

Składniki

– kilka białych parzonych kiełbas,

– 8 plastrów wędzonego boczku,

– 10dag mozzarelli,

– 2 łyżki posiekanej świeżej bazylii,

– przyprawa do grilla.

Przepis:

Kiełbaski posyp przyprawą do grilla. Ser pokrój na półplastry, posyp je bazylią. Na każdej kiełbasce ułóż kawałki sera i ciasno owiń plastrem boczku. Zepnij wykałaczkami tak, aby ser nie wypłynął. Rozgrzej grill ogrodowy, ułóż kiełbaski na ruszcie, grilluj przez około 15 minut często obracając.

Do grillowania nadaje się każda kiełbasa, także surowa (tatarska, polska, biała), którą zaleca się najpierw sparzyć we wrzątku przez ok. 10 do 15 minut. Najlepsza kiełbasa na grilla to ta, która nie jest ani zbyt tłusta, ani zbyt chuda. Ta pierwsza podczas grillowania może pękać, gdy tłuszcz zacznie wypływać, a druga wyschnie tracąc przy tym swój smak i aromat. Aby smak kiełbasy był jeszcze lepszy, należy przed grillowaniem użyć marynaty. Znakomicie nadaje się do tego marynata piwna z dodatkiem czosnku, ziarnami pieprzu oraz jałowcem. Innym sposobem na to, aby kiełbasa z grilla była jeszcze smaczniejsza, jest owinięcie jej w plaster boczku. Wszystkie kiełbasy oraz kaszankę można grillować bezpośrednio na ruszcie, ale bezpieczniej jest użyć aluminiowej tacki, która spowoduje, że kiełbasa się nie przypali, a wyciekający tłuszcz nie będzie kapał bezpośrednio na żarzący się węgiel.


Warning: mkdir(): Disk quota exceeded in /home/fzf/public_html/423.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Ac/ObUtils.php on line 364

Fatal error: Uncaught Exception: Cache directory not writable. Comet Cache needs this directory please: `/home/fzf/public_html/423.pl/wp-content/cache/comet-cache/cache/http/www-xn--kiebasa-pjb-waw-pl`. Set permissions to `755` or higher; `777` might be needed in some cases. in /home/fzf/public_html/423.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Ac/ObUtils.php:367 Stack trace: #0 [internal function]: WebSharks\CometCache\Classes\AdvancedCache->outputBufferCallbackHandler('<!DOCTYPE html>...', 9) #1 /home/fzf/public_html/423.pl/wp-includes/functions.php(3743): ob_end_flush() #2 /home/fzf/public_html/423.pl/wp-includes/class-wp-hook.php(286): wp_ob_end_flush_all('') #3 /home/fzf/public_html/423.pl/wp-includes/class-wp-hook.php(310): WP_Hook->apply_filters('', Array) #4 /home/fzf/public_html/423.pl/wp-includes/plugin.php(453): WP_Hook->do_action(Array) #5 /home/fzf/public_html/423.pl/wp-includes/load.php(679): do_action('shutdown') #6 [internal function]: shutdown_action_hook() #7 {main} thrown in /home/fzf/public_html/423.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Ac/ObUtils.php on line 367