\

Grillowana kaszanka z kapustą kiszoną

Jeśli znudziły nam się „zwykłe” kiełbaski z grilla, warto zastanowić się nad ugrillowaniem innej potrawy. Świetnym pomysłem może okazać się przepis na grillowaną kaszankę z kiszoną kapustą. Takie danie, wbrew pozorom, może świetnie zastąpić duży, syty i bardzo smaczny obiad. Co więcej, każdy wielbiciel kaszanki, powinien choć raz spróbować jej właśnie w takiej wersji. Przepis na nią jest banalnie prosty.

Przepis na kaszankę z grilla z kapustą kiszoną

Składniki:

– 6 kaszanek w naturalnym jelicie,

– 2 czerwone cebule,

– pół kilograma kiszonej kapusty,

– pieprz kolorowy z młynka.

Przygotowanie:

Kaszanki trzeba przepłukać i dokładnie osuszyć, najlepiej papierowym ręcznikiem. Na kawałku folii położyć porcję kiszonej kapusty. Obraną i umytą cebulę pokroić w plasterki. Kaszankę naciąć z jednej strony, a w przecięcie wciskać plasterki cebuli. Ułożyć na kiszonej kapuście, posypać świeżo zmielonym pieprzem i zwinąć folię. Postępować tak samo z resztą składników. Całe takie zawinięte w folię kaszanki z kapustą stawiamy na grilla i grillujemy jakieś pół godziny, pod koniec można uchylić folię, lecz nie jest to koniecznie. Danie świetne jako dodatek do przypieczonej na grillu kromki chlebka.

Taką kaszankę można także grillować bez kapusty, wtedy jednak straci bardzo charakterystyczny i wyróżniający ją posmak. Kiszona kapusta, na dodatek grillowana lub pieczona w wysokiej temperaturze, wytwarza niepowtarzalny aromat, który przenika do kaszanki, nadając jej wyjątkowego zapachu i aromatu. Przepis ten można wykorzystać, aby przekonać osoby, które kaszanki nie lubią, do tego, że kaszanka nie musi wcale kojarzyć się z dość charakterystycznym zapachem i smakiem. Jako przypraw do grillowanej kaszanki z kapustą kiszoną, można także dodać czosnek czy majeranek. Jeśli nie mamy grilla elektrycznego, można całość piec w 180 stopniach przez mniej więcej trzydzieści minut. Efekt powinien być uzyskany taki sam.

Do czego pasuje kaszanka z grilla?

Z pewnością można do niej podawać mocne trunki. Świetnie sprawdzi się piwo lub wino. Do kaszanki z grilla można także podać kawałki cukinii, ziemniaczki czy grecką sałatkę. Jeśli lubimy jeść kaszankę z sosem, powinien sprawdzić się keczup lub sos pomidorowy domowej roboty. Wielbiciele pikantnego jedzenia mogą pokusić się o zjedzenie kaszanki z sosem tabasco. Z kolei osoby ceniące sobie kiszone przetwory zamiast kapusty, mogą zrobić na grillu same kaszanki i zjadać je z ogórkami kiszonymi, najlepiej – rzecz jasna – domowej roboty. Kaszanka upieczona w piekarniku albo zrobiona na grillu elektrycznym może się też nadawać na potrawę świąteczną, np. na Wielkanoc.


Warning: mkdir(): Disk quota exceeded in /home/fzf/public_html/423.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Ac/ObUtils.php on line 364

Fatal error: Uncaught Exception: Cache directory not writable. Comet Cache needs this directory please: `/home/fzf/public_html/423.pl/wp-content/cache/comet-cache/cache/http/www-xn--kiebasa-pjb-waw-pl`. Set permissions to `755` or higher; `777` might be needed in some cases. in /home/fzf/public_html/423.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Ac/ObUtils.php:367 Stack trace: #0 [internal function]: WebSharks\CometCache\Classes\AdvancedCache->outputBufferCallbackHandler('<!DOCTYPE html>...', 9) #1 /home/fzf/public_html/423.pl/wp-includes/functions.php(3743): ob_end_flush() #2 /home/fzf/public_html/423.pl/wp-includes/class-wp-hook.php(286): wp_ob_end_flush_all('') #3 /home/fzf/public_html/423.pl/wp-includes/class-wp-hook.php(310): WP_Hook->apply_filters('', Array) #4 /home/fzf/public_html/423.pl/wp-includes/plugin.php(453): WP_Hook->do_action(Array) #5 /home/fzf/public_html/423.pl/wp-includes/load.php(679): do_action('shutdown') #6 [internal function]: shutdown_action_hook() #7 {main} thrown in /home/fzf/public_html/423.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Ac/ObUtils.php on line 367