\

Przepisy z kiełbasą chorizo

Chorizo oznacza w hiszpańskim slangu „złodzieja”. My to kojarzymy przede wszystkim z tradycyjną hiszpańską kiełbasą wyrabianą przede wszystkim z kiełbasy, która ma bardzo charakterystyczny zapach. Chorizo to w zasadzie nazwa całej grupy kiełbas z Hiszpanii. Ich cechą wspólną jest wykorzystanie słodkiej papryki wędzonej oraz suszonej pimienton jako głównej przyprawy. Poszczególne kiełbaski chorizo różnią się między sobą stopniem zmielenia, wielkością, rasą świń, z mięsa których zostały zrobione, sposobem przygotowania i spożycia.

Rodzaje chorizo

Chorizo Sarta – surowa kiełbaska mająca średnicę ok. 3-5 cm. Jedzona na surowo oraz jako dodatek do ciepłych potraw, którym nadaje wyrazisty, lekko paprykowy smak.

Chorizo Fresco – także surowa kiełbasa, ale nie nadaje się do jedzenia bez obróbki termicznej. Jest najbardziej aromatycznym rodzajem chorizo, każdej potrawie nadaje niepowtarzalnego aromatu. Uchodzi też za niezbędny składnik wielu hiszpańskich dań jednogarnkowych. Występuje w dwóch wersjach: łagodnej i ostrej.

Chorizo Iberico – suszona kiełbasa, przygotowywana wyłącznie z mięsa świń razy Iberico. Najczęściej jest to chorizo jest zjadane bez dodatków lub jako składnik tapas (niewielkie przekąski podawane zazwyczaj do napojów w hiszpańskich barach). Chorizo Iberico jest najbardziej luksusowym produktem z kategorii kiełbas chorizo.

Chorizo Vela – jeden z najbardziej popularnych typów chorizo, co wynika także z przystępnej ceny. Jest to kiełbasa grubo mielona i dość duża (ok. 10 cm średnicy). Jest spożywana jako codzienna wędlina. Polakom może przypominać naszą rodzimą kiełbasę krakowską – różni się kolorem, chorizo vela jest bowiem czerwone od użytej papryki pimienton.

Potrawy z kiełbaskami chorizo

Chorizo używa się do wielu potraw. Można je dodawać zamiast tradycyjnej wędliny, np. do jajecznicy, tortilli, gołąbków, podaje się chorizo z kurczakiem lub dodaje kiełbaski do rolad. Ciekawą potrawą jest także leczo z chorizo.

Składniki na leczo z chorizo:

– 4 małe białe papryki,

– 2 czerwone papryki,

– 1 duża cebula,

– 2 średnie cukinie,

– 4 dojrzałe pomidory bez skórki,

– 30 dag kiełbasy chorizo,

– olej, sól, pieprz,

– czerwona papryka słodka i ostra.

Przepis

Wszystkie składniki oczyścić i pokroić w kostkę. Na rozgrzanym oleju smażyć najpierw kiełbasę z cebulą. Następnie dodać papryki i cukinie. Smażyć 5-10 minut. Dodać pomidory, dusić 20 minut, przyprawić. Podawać z chrupiącą bagietką lub innym pieczywem.

Kiełbasa chorizo zamiast tradycyjnej nada potrawie wyrazistego i mocnego smaku. Jeśli więc przepadamy za potrawami przyprawionymi bardzo konkretnie, często pikantnie, to warto wymieniać zwykłą wędlinę właśnie na chorizo.


Warning: mkdir(): Disk quota exceeded in /home/fzf/public_html/423.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Ac/ObUtils.php on line 364

Fatal error: Uncaught Exception: Cache directory not writable. Comet Cache needs this directory please: `/home/fzf/public_html/423.pl/wp-content/cache/comet-cache/cache/http/www-xn--kiebasa-pjb-waw-pl`. Set permissions to `755` or higher; `777` might be needed in some cases. in /home/fzf/public_html/423.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Ac/ObUtils.php:367 Stack trace: #0 [internal function]: WebSharks\CometCache\Classes\AdvancedCache->outputBufferCallbackHandler('<!DOCTYPE html>...', 9) #1 /home/fzf/public_html/423.pl/wp-includes/functions.php(3743): ob_end_flush() #2 /home/fzf/public_html/423.pl/wp-includes/class-wp-hook.php(286): wp_ob_end_flush_all('') #3 /home/fzf/public_html/423.pl/wp-includes/class-wp-hook.php(310): WP_Hook->apply_filters('', Array) #4 /home/fzf/public_html/423.pl/wp-includes/plugin.php(453): WP_Hook->do_action(Array) #5 /home/fzf/public_html/423.pl/wp-includes/load.php(679): do_action('shutdown') #6 [internal function]: shutdown_action_hook() #7 {main} thrown in /home/fzf/public_html/423.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Ac/ObUtils.php on line 367