\

Świąteczna kiełbasa własnej roboty

Polskie święta kojarzą nam się zawsze z suta zastawionym stołem. I nie ma się czemu dziwić, ponieważ polska gościnność i tradycje nakazują, aby w święta, czy to Boże Narodzenie, czy Wielkanoc, dobrze sobie podjeść. Z Wielkanocą kojarzyć nam się powinna przede wszystkim biała kiełbasa, natomiast z Bożym Narodzeniem kiełbasa z żurawiną. W różnych częściach Polski są, mimo wszystko, nieco odmienne tradycje kulinarne związane ze świętami.

Przepis na białą kiełbasę pieczoną w ziołach

Składniki:

– 500g białej kiełbasy (3-4 laski),

– 4 łyżki oleju z czosnkiem i bazylią,

– duża garść suszonego oregano,

– 3 gałązki świeżego rozmarynu,

– pieprz i sól w młynku,

– 3 gałązki świeżego tymianku,

– mała garść suszonej bazylii,

– 1 ząbek czosnku.

Przepis

W miseczce mieszamy ze sobą olej z czosnkiem i bazylią, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz roztarte w dłoniach oregano oraz bazylię. Kiełbasę nacinamy i smarujemy przygotowanym ziołowym olejem. Przetykamy kawałkami świeżego rozmarynu i tymianku. Układamy w żaroodpornym naczyniu i zapiekamy w 180 stopniach przez około 50 minut. Podajemy ciepłą z ulubionymi dodatkami.

Przepis na białą kiełbasę z chili i cebulą zapiekaną w piwie i miodzie

Składniki:

– 6-8 cienkich kiełbasek białych,

– 1 mała czerwona cebula posiekana,

– 1 papryczka chili posiekana,

– 3 łyżeczki musztardy grubo mielonej,

– 1 duża łyżka łagodnego miodu,

– 3 łyżki oliwy z oliwek do smażenia lub oleju kukurydzianego,

– szczypta soli i pieprz,

– 300-500 ml jasnego piwa.

Przepis

Piekarnik rozgrzać do 190°C. W kubku lub szklance rozpuścić miód w soku pomarańczowym, dodać musztardę, cebulę i chili, sól, pieprz. Zalać piwem do 3/4 wysokości kubka, wymieszać lekko. Spróbować, w razie potrzeby dodać soli lub musztardy. 2. Kiełbaski lekko nakłuć, obgotować we wrzątku przez ok. 8 minut. Wyciągnąć i ułożyć w płytkim  naczyniu żaroodpornym. Zalać kiełbaski w naczyniu mieszaniną piwa i wstawić do nagrzanego piekarnika na najwyższą półkę. Zapiekać 45 minut, co 15 minut obracając kiełbaski na drugą stronę (w razie potrzeby podlewać piwem). Pod koniec zapiekania płyn powinien wyraźnie się zredukować, tworząc sos, a kiełbaski powinny być przypieczone.

Danie takie świetnie pasuje, na przykład, na jeden z obiadów bożonarodzeniowych. Dodatkowo może być podawany z puree ziemniaczanym, kiszoną kapustą lub żurawiną. Każdy z tych smaków będzie pasować do tak podawanej kiełbasy. Choć w polskiej tradycji kiełbasę kojarzy się głównie z Wielkanocą, warto pamiętać, że można ją także przyrządzić w inne święta. Jest ona daniem sytym i smacznym, lubianym zarówno przez dorosłych, jak i przez dzieci.


Warning: mkdir(): Disk quota exceeded in /home/fzf/public_html/423.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Ac/ObUtils.php on line 364

Fatal error: Uncaught Exception: Cache directory not writable. Comet Cache needs this directory please: `/home/fzf/public_html/423.pl/wp-content/cache/comet-cache/cache/http/www-xn--kiebasa-pjb-waw-pl`. Set permissions to `755` or higher; `777` might be needed in some cases. in /home/fzf/public_html/423.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Ac/ObUtils.php:367 Stack trace: #0 [internal function]: WebSharks\CometCache\Classes\AdvancedCache->outputBufferCallbackHandler('<!DOCTYPE html>...', 9) #1 /home/fzf/public_html/423.pl/wp-includes/functions.php(3743): ob_end_flush() #2 /home/fzf/public_html/423.pl/wp-includes/class-wp-hook.php(286): wp_ob_end_flush_all('') #3 /home/fzf/public_html/423.pl/wp-includes/class-wp-hook.php(310): WP_Hook->apply_filters('', Array) #4 /home/fzf/public_html/423.pl/wp-includes/plugin.php(453): WP_Hook->do_action(Array) #5 /home/fzf/public_html/423.pl/wp-includes/load.php(679): do_action('shutdown') #6 [internal function]: shutdown_action_hook() #7 {main} thrown in /home/fzf/public_html/423.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Ac/ObUtils.php on line 367